japanese White pine – Pinus parviflora
Pozisyon: Çam ağaçlarını gün boyunca güneş alacak bir yere konumlandırın. Ayrıca iğne boyunu kısaltmaya katkıda bulunur (ağaç yeterince güneş ışığı almazsa iğneler uzar). Çamlar çok güçlü bir ağaç türüdür, ancak soğuk bölgelerde kışın korunmak gerekebilir.
Sulama: Çamtürleri kalıcı nemden hoşlanmadığı için aşırı sulamamaya dikkat edin . Çok iyi bir drenaj gereklidir. İkinci gelişim sırasında ağaçları fazla yağmurdan koruyun çünkü fazla su iğneleri gereğinden fazla büyütür.
Gübreleme: Sıcaklıklar çok düşmediği sürece tüm yıl boyunca zayıf ağaçları gübreleyin. Sağlıklı ağaçları erken ilkbahardan (Mart), mum kesene kadar erken yaza kadar gübreleyin. Katı organik gübre, ekimden önce 4 hafta arayla en az üç kez uygulanmalıdır. Ardından ikincil mum büyümesi sertleşene kadar gübrelemeyi bırakın. Erken ve geç sonbaharda tekrar gübreleyin.
Budama: Çam, ağır budamaya dayanabilen bir ağaç türüdür, ancak yılda bir kereden fazla budamayın .Erken ilkbahar budama için en uygun olacaktır.
Saksılama: Genç ağaçlarda Her iki veya üç yılda bir yaşlı ağaçlarda ise 4 ila 7 yılda bir saksılayın . Tomurcuk kabarmaya başlamadan önce, erken ilkbaharda bunu yapmak en iyisidir . İyi bir drenaja sahip toprak koyun .
Telleme : Çamları erken sonbahardan erken ilkbahara kadar olan sürede telleyin .
Zararlılar ve hastalıklar : Pines, yaprak bitleri, örümcek akarları ve tırtıllardan etkilenebilir. Bazen de mantar hastalıkları ve kök çürümesi tarafından saldırıya uğrarlar. Bu durumda belirli fungusit ve insektisitler kullanılmalı ve bu duruma göre bir uzmandan yardım almanız tavsiye edilir, çünkü çam ağacı hastalıkların ilk belirtisinin görüldüğü andan itibaren hızla ölebilir. Ama çamlar güneşli bir pozisyonda yerleştirilir ve düzgün bir şekilde bakılırsa, çok sağlıklı olma eğilimindedirler.
Benim Deneyimlerim:
Yukarıda yazdıklarım ansiklopedik bilgi tabi birazda kendi deneyimlerimden bahsetmek istiyorum . 2-3 yıldır beyaz çamlarla uğraşıyorum .Baya bir deneyimim oldu .Beyaz çam bonsai sanatına çok uygun bir ağaç türü.Özellikle iğneleri kısa olduğu için Kara çamlara nazaran bakımı daha kolay . Kolay derken yanlış anlaşılmasın iğne ufaltmak,iğne almak ,tomurcuk,mum alımı açısından dedim .Yaşatmak ise kara çama göre daha zor. Özellikler ağaç nemden nefret ediyor.Kesinlikle nemli tutulmamalı .Kurumadan sulanmamalı, 2-3 gün toprak kuruda bırakılmamalı .Aslında ip üstünde yürüme gibi bu çama bakmak .Bol sulanmalı ve sonra toprağın tamamen kurumasını bekleyip tekrar sulanmalı .Bu dengeyi tutturduğunuz zaman ağaç çok güzel gelişim gösteriyor. Sularken sadece toprağı sulanmalı iğnelere su gelmemeli .Geldiği zaman nemden dolayı kısa sürede mantar hastalıklarına ve böcek istilasına maruz kalıyor. Genelde hastalık ve böcekler tomurcuklar da görülüyor .Sonra gövdeye yayılıyor. ilkbaharda ve sonbaharda ikişer kere böcek ve mantar için ilaç atıyorum.(Bu sene ilaç yerine lime sülfür yapıcam) Bu ağaç bol güneş istiyor .Bu ağacı gölgede tutmak demek onu öldürmek demek .Minimum günde 3-4 saat güneş görmesi lazım .Öğlen dik gelen güneşten mutlaka koruyalım . Beyaz çamınızı konumlandırırken rüzgarlı bir yer seçin rüzgara bayılıyor . Tercihiniz her zaman kuzey yöne bakan yerler olsun .
- Eğer iğnelerin renginde bir cansızlık ,yumuşama,sararma,dökülme ve dik duran iğnelerde aşşağı doğru eğilmeler görüyorsanız bu fazla sulamaya bir işarettir.
- Eğer iğnelerde bir cansızlık ,el vurduğunuz zaman sertlik ,iğnelerde incelme dallarda bir buruşma görüyorsanız. bu susuz kaldığına işarettir.
- İğnelere dokunduğunuzda dökülüyorsa fazla sulamaya
- iğnelere dokunduğunuzda zımpara gibi sert ve çekince kopmuyorsa bu susuz kaldığına işarettir.
- Tomurcuklar dokunmayla dökülüyorsa fazla su tomurcuklar sert ve buruşmuşsa susuz kalmış demektir.
Daha detaylı olarak bilgiyi yakında master bölümünden yayınlayacağım .Şu an yapım aşamasında.